Menu
 

Arabeja palkataan valkokaulustyöhön

     20.7.2017 | uutiset
ICEJ-uutiset 20.7.2017

Israelin entinen presidentti Shimon Peres piti sydämen asianaan arabien integroimisen työelämään. Hän ehdotti vuonna 2011 noin kahdentoista johtavan hi-tech -yrityksen johtajille, että yritykset loisivat ryhmittymän, jonka tavoitteena on työllistää arabeja ja ultraortodoksijuutalaisia. Peres uskoi näiden kahden ihmisryhmän työllistymisen lievittävän köyhyyttä, kohentavan Israelin taloutta ja antavan heille mahdollisuuden tulla osaksi yhteiskuntaa.


Presidentti Reuven Rivlinin aloitteesta perustettiin lähes kolme vuotta sitten Collective Impact -aloite, mikä pyrkii nostamaan akateemisesti koulutettuja arabeja valkokaulustyöhön ja johtoasemaan eri yrityksissä. Israelissa arabit on nähty perinteisesti ruumiillisen työn tekijöinä. Arabien ja ultraortodoksijuutalaisten syntymäluvut ovat korkeampia kuin muiden Israelissa asuvien ja tästä johtuen he tulevat seuraavan vuosikymmenen aikana edustamaan 50 prosenttia Israelin väestöstä.


Aloite on tuottanut positiivisia tuloksia. Pilottijakson aikana 528 uutta arabia palkattiin kuuteen yritykseen, joista 167 palkattiin johtotehtäviin. Vuoden 2017 ensimmäisen puolivuotisen aikana 194 arabia sai töitä näissä kuudessa yrityksessä ja heistä 54 työskentelee johtavassa asemassa.