Menu
 

Balfourin julistuksesta sata vuotta

     16.11.2017 | uutiset

ICEJ:n presidentti Jürgen Bühlerillä oli kunnia pitää puhe Balfourin julistuksen 100-vuotispäivänä 8. marraskuuta 2017 Albert Hallissa, Lontoossa. Ytimekkäässä ja kauniissa puheessaan hän toi esille voimakkaan viestin paikalla olleille ihmisille.

”Herrani, hyvät naiset ja herrat, mikä etuoikeus ja ilo minulla onkaan olla täällä kanssanne juhlimassa Balfourin julistuksen 100-vuotispäivää. Kun katsomme tämän illan juhlaohjelmaa, uskon, että voimme kaikki tulla siihen tulokseen, että Jumalan voimallinen käsi lepää maanne yllä. Iso-Britannialla on erityinen kutsumus.

Monet sanovat, että kansallanne on Kooreksen kutsumus. Juutalainen profeetta Jesaja ennusti Kooreksen, persialaisen kuninkaan, syntymän jo vuosisatoja ennen kuin hän oli syntynyt. ”Sanon Koorekselle: ’Minun paimeneni!’ Hän täyttää kaiken minun tahtoni, hän sanoo Jerusalemille: ’Sinut rakennuttakoon!’ ja temppelille: ’Sinut perustettakoon!’”

Balfourin julistus oli todellakin julistus maailmalle rakentaa Siion ja Jerusalem. Balfourin julistuksen myötä erämaa on alkanut kukkia. Balfourin julistuksen myötä juutalainen kansa on palannut takaisin kotimaahansa aina maan ääristä saakka ja he ovat rakentaneet uudelleen muinaiset kaupungit.

Vierailin tänään British museumissa ja katsoin siellä esinettä, jota kutsutaan ”Kooreksen sylinteriksi”. Siitä voi lukea tarkasti, miten hän puhui temppelin rakentamisesta. Hän kutsui esiin Israelin valtion perustamisen, jotta juutalaiset pystyivät palaamaan takaisin kotimaahansa. Teidän valtionne teki tämän nykyaikana ja teidän pitäisi olla siitä asiasta ylpeitä.

Tämä pieni sylinteri tuo julki myös sen, että Kooreksen julistus oli kenties ensimmäinen ihmisoikeusjulistus. Uskon, että tämä on totta myös teidän maanne kohdalla, koska Israelin valtion perustaminen oli rinnastettavissa myös monien muiden Lähi-idän alueen maiden perustamiselle. On monia, jotka sanovat, että Balfourin julistus on siirtomaajulistus, mutta totuus on aivan päinvastainen. Se on vapauden julistus kansakunnille. Raamatussani sanotaan, että se, joka siunaa Israelia, tulee siunatuksi. Kun katselen teitä tänään, uskon, että Jumalalla on suuri tulevaisuus teidän kansallenne. Parhaat päivänne ovat vielä edessänne. Siunatkoon Jumala teidän maatanne. Siunatkoon Jumala Israelia. Siunatkoon Jumala teitä kaikkia.”