Menu
 

Benjamin Ginsbergin muistolle

     2017 | uutiset

Haifa-kodin vanhin asukas Benjamin Ginsberg menehtyi keskiviikkona 15. maaliskuuta. Hän saavutti korkean 97-vuoden iän.

Benjamin oli kotoisin Liettuassa, mutta hän selviytyi sodasta väärennetyllä henkilöllisyydellä Hollannissa. Sodan päätyttyä hän matkusti laivalla Israeliin, missä hän tapasi tulevan hollantilaisen vaimonsa. Israelissa hän toimi kirjanpitäjänä, vaikka koko elämänsä ajan hän haaveili opiskeluista teknillisessä korkeakoulussa.

Kuusi vuotta sitten Benjamin muutti asumaan ICEJ:n tukemaan Haifa-kotiin. Vuosien varrella hänen terveytensä heikkeni ja viimeisinä elinkuukausinaan hän tuskin poistui huoneestaan. Joka kerta, kun ICEJ:n työntekijät vierailivat hänen luonaan, hän kertoi menneisyydestään Hollannissa. Aivan elämänsä loppuun saakka hän pystyi edelleen puhumaan monia eri kieliä.

Raamatussa olevalla Nooan kertomuksella oli suuri merkitys hänen elämässään, sillä hän oli lukenut sen synagogassa omassa Bar Mitzvassaan. Hänen lapsenlapsen lapsensa, joka on syntynyt samana päivänä kuin Benjamin, luki saman kertomuksen omassa Bar Mitzvassaan reilu kuukausi sitten. Hän luki kertomuksen Benjaminille vielä sairaalassa hänen viimeisinä elinhetkinään. Kun kertomus oli luettu loppuun, Benjamin henkäisi viimeisen kerran. Benjaminin maanpäällinen taival päättyi ja menetimme rakkaan ystävän.