Menu
 

Etiopian juutalaiset Israelissa

     2016 | uutiset
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun viime viikon historiallinen Itä-Afrikan vierailu tähtäsi maiden välisten suhteiden parantamiseen. Vierailun viimeisenä kohdemaana oli Etiopia, jolla on erityinen merkitys Israelille, koska siellä asuu noin 135 000 Etiopian juutalaista.

Suuri osa Etiopian juutalaisista on muuttanut salaa Israeliin 1980- ja 1990-luvulla. Operaatio Mooseksen ja Israelin tiedustelupalvelu Mossadin toimesta salakuljetettiin Etiopiasta Israeliin noin 8 000 juutalaista 1980-luvuilla. Operaatio Salomo toi vuonna 1991 peräti 14 500 Etiopian juutalaista lentoteitse Israeliin vain vajaassa 36 tunnissa.

Viime aikoina on maahanmuuttajia saapunut Israeliin normaalisti lennoilla joka kuukausi, mutta noin 9 000 –20 000 Etiopian juutalaista asuu edelleen Etiopiassa.


Etiopian juutalaiset kertovat tarinaansa:

Pnina Tamano-Shata

Vuonna 2013 Pnina Tamano-Shata (34) teki historiaa, kun hänestä tuli ensimmäinen Etiopiassa syntynyt Israelin parlamentissa työskentelevä nainen.

Pninan perheen tie Israeliin kävi Sudanin kautta hänen ollessaan vasta kolmevuotias. He viettivät pakolaisleirillä lähes vuoden, kunnes pääsivät Israeliin. Perheen äiti jäi kuitenkin virheellisesti porukasta. Pnina vietti siten ensimmäisen vuotensa uudessa kotimaassaan ilman äitiä. Hän sanoo, että elämä Israelissa oli alussa vaikeaa, koska hän tunsi olevansa erilainen ja ilman ystäviä. Joskus toiset lapset jopa kivittivät häntä.

Vastoinkäymiset kuitenkin sysäsivät hänet opiskelemaan politiikkaa. Yliopistolla hänestä tuli opiskelijamielenosoitusten ääni seistessään väkijoukoissa mikrofoni kädessään.

Sen jälkeen kun Pnina sai paikan parlamentissa vuonna 2013, hän pääsi lehtien otsikoihin halutessaan luovuttaa verta. Hänelle kerrottiin, että Etiopiassa syntyneillä israelilaisilla ei ollut lupa luovuttaa verta, koska pelättiin HIV-tartuntojen leviämistä. Hän on ajanut muutosta tähänkin asiaan siitä lähtien uskoen integraatioon Etiopian israelilaisten kohdalla.

Daniel Sahalo

Daniel Sahalo (36) muistaa yöllisen kävelynsä kylästään Pohjois-Etiopiassa Sudanin rajalle. Hän oli koko elämänsä kuullut ihmisten sanovan matkustavansa Jerusalemiin, mutta hän ei tiennyt, että siellä oli olemassa juutalaisvaltio. Daniel oli vain 5-vuotias lähtiessään Etiopiasta 1980-luvun puolessa välin. Siihen aikaan Israelin ja Etiopian välillä ei ollut virallisia maiden välisiä suhteita, joten suurin osa yhteisöstä joutui lähtemään maasta salaa. Noin 4 000 etiopialaista kuoli matkalla Sudaniin. Sahalon perhe joutui hautaamaan tyttären, joka kuoli malariaan matkan aikana. He kävelivät yhdeksän viikkoa, jonka jälkeen he asuivat pakolaisleirillä yhdeksän kuukautta. Siellä Daniel joutui vakavaan aliravitsemustilaan, ja päästessään Israeliin, hän vietti ensimmäiset viikot sairaalassa Jerusalemissa.

Daniel sanoo, että se, mikä nuorta etiopialaista poikaa hämmästytti eniten, oli vaaleaihoiset juutalaiset. He olivat eläneet niin eristyksissä, että hän oli luullut kaikkien juutalaisten olevan tummaihoisia.

Israelissa Daniel kävi koulua sisäoppilaitoksessa ja myöhemmin hän opiskeli kansainvälistä politiikkaa Jerusalemin hebrealaisessa yliopistossa. Tänä päivänä hän työskentelee etiopialais-israelilaisessa yrityksessä, joka valmistaa koruja.


Lähde: The Washington Post, Ruth Eglash