Menu
 

Israel vietti kuuden päivän sodan muistopäivää

     2017 | uutiset

Israelilaiset viettivät maanantaina 5.6. kuuden päivän sodan puhkeamisen 50. vuosipäivää ja juhlivat voittoa sodasta ympäröiviä arabivaltioita vastaan. Sota alkoi, kun Israelin ilmavoimat tuhosivat suurimman osan Egyptin ja Syyrian ilmavoimista ja loppui siihen, kun Israelin maavoimat voittivat arabiarmeijat, jotka hyökkäsivät Israelin kimppuun. Monet historioitsijat pitävät tätä nykyhistorian yhtenä ratkaisevimpana tapahtumana.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres julkaisi välittömästi lausunnon omissa nimissään, jossa hän viittasi sotaan suurena tragediana, koska se johti siihen, että Israel sai haltuunsa Länsirannan ja itä-Jerusalemin. Hänen mielestään se lähettää päivänselvän viestin palestiinalaisille, että heidän unelmansa omasta valtiosta pysyy pelkkänä unelmana ja israelilaisille, että heidän toiveensa rauhasta, turvallisuudesta ja alueellisesta tunnustamisesta pysyvät saavuttamattomissa. Guterresin mukaan nyt olisi aika palata suoriin neuvotteluihin ja ratkaista kaikki viimeisetkin asiat, jotka liittyvät YK:n päätöslauselmiin, sopimuksiin ja kansainväliseen lakiin.

Israelin YK:n suurlähettiläs Danny Danon kommentoi asiaa sanomalla, että hyökkäykset Israelia vastaan eivät alkaneet vuonna 1967 ja se, että viattomien ihmisten tappamista ja kotien rakentamista verrataan moraalisesti toisiinsa, on järjetöntä. ”Sen sijaan, että YK levittää palestiinalaisten antamia vääriä tietoja, olisi parasta, että he pitäytyisivät tosiasioissa. On nurinkurista syyttää Lähi-idän terrorismista ja väkivallasta alueen ainoaa demokraattista valtiota, Israelia. Heti, kun palestiinalaishallinnon johtajat luopuvat terrorismista ja kiihottamisesta kansaamme vastaan sekä suostuvat suoriin neuvotteluihin, niin vasta sitten voi tapahtua todellista edistystä kohti rauhaa.”