Menu
 

Kuolleenmeren kirjakääröistä uusia löydöksiä

     3.5.2018 | uutiset

Kuolleenmeren kirjakääröistä on löytynyt uusia, aikaisemmin ihmissilmältä piilossa olleita raamatunpaikkoja uuden teknologian avulla.

Kuolleenmeren kirjakääröt kätkettiin 2 000 vuotta sitten luoliin ja viimeisten 70 vuoden ajan asiantuntijat ovat tutkineet niitä oppiakseen lisää juutalaisten historiasta ja kulttuurista. Nyt Kuolleenmeren kirjakääröjen asiantuntija Oren Ableman, joka työskentelee Israelin antiikkivirastossa sekä heprealaisen yliopiston opiskelija ovat löytäneet kirjakääröistä sellaisia tekstejä, jotka ovat tähän saakka olleet ihmissilmiltä piilossa.

Kuolleenmeren kirjakääröt löydettiin kahdestatoista eri luolasta Kuolleenmeren läheisyydessä sijaitsevasta Qumranista vuosina 1946−1956.

Erityistä tieteisteknologiaa hyödyntämällä Ableman löysi muinaisheprealla kirjotetun tekstin, jota ei oltu koskaan aikaisemmin nähty. Osa kirjakääröistä näyttää tyhjältä paljaalla silmällä katsottuna, vaikka ne sisältävät haalistuneita tekstejä, jotka on kirjoitettu tuhansia vuosia sitten.

Ableman löysi tällä uudella menetelmällä katkelmia 3. Mooseksen kirjasta, 5. Mooseksen kirjasta ja Riemuvuosien kirjasta (yksi tunnetuimmista kaanonin ulkopuolisista kirjoituksista).

Lähde: The Jerusalem Post 1.5.2018