Menu
 

Muinaiset mosaiikit vahvistavat juutalaisten olemassaolon Golanilla

     5.12.2019 | uutiset

Golanin kukkuloilta on löydetty harvinaista värikästä synagogan mosaiikkia, joka ajoittuu Rooman keisarikunnan ajalle. Haifan yliopisto teki löydön maanantaina. Mosaiikit löydettiin Majduliassa tehdyissä kaivauksissa ja ne esittävät useiden eläinten ja lintujen jalkoja. Mosaiikin huonosta kunnosta johtuen tutkijat eivät pysty tunnistamaan, mitä eläinlajeja mosaiikit ovat aikoinaan esittäneet.

Mechael Osband Zinmanin arkeologisesta instituutista selitti, että löydökset ajoittuvat kolmannelle vuosisadalle, eli 201-300 jKr. Tuosta ajanjaksosta on olemassa hyvin vähän tietoa – ei ainoastaan juutalaisten olemassaolosta Golanilla, vaan myös Israelissa olleista synagogista. ”Tuon aikakauden synagogissa oli mielenkiintoinen sekoitus toisen temppelin traditioita, kuten istumajärjestyksen muoto ja koristelematon tyyli sekä uusia elementtejä, joista ajan myötä tuli yleisiä rukoushuoneissa, kuten värikkäistä eläimiä esittävistä mosaiikeista”, sanoi Osband.

Aivan viime aikoihin saakka tutkijoiden yleinen ymmärrys on ollut se, että juutalaisten olemassaolo Golanilla päättyi, kun roomalaiset tuhosivat muinaisen juutalaisen kaupungin Gamlan 67 jKr. Tästä syystä synagogan jäännökset sekä muutamat muut viime vuosina tehdyt löydökset koetaan erityisen tärkeiksi.

Synagoga on ollut suorakaiteen muotoinen ja kooltaan 13 x 23 metriä. Arkeologit saivat selville, että synagogan sivuhuoneiden lattiat oli koristeltu geometrisilla kuvioilla ja pääsalin lattiaa koristivat nämä hienommat eläinaiheiset mosaiikit.

Lähde: The Jerusalem Post 3.12.2019