Menu
 

Netanjahu toivotti Yhdysvaltain suurlähetystön tervetulleeksi Jerusalemiin

     17.5.2018 | uutiset

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puhui innoissaan maanantai-iltapäivänä Yhdysvaltojen suurlähetystön avajaisissa Jerusalemissa: ”Mikä ihmeellinen päivä. Muistakaa tämä hetki! Presidentti Donald Trump, tunnustamalla historian, olet tehnyt historiaa. Olemme kaikki syvästi liikuttuneita ja erittäin kiitollisia. Kiitos presidentti Trump, että sinulla oli rohkeutta pitää lupauksesi.”

Omassa videotervehdyksessään presidentti Trump sanoi: ”Yhdysvallat tulee aina olemaan Israelin hyvä ystävä, ja yhteistyökumppani vapauden ja rauhan edistämisessä. Me ojennamme ystävyyden kätemme Israelille, palestiinalaisille ja kaikille heidän naapureilleen. Vallitkoon siellä rauha. Siunatkoon Jumala tätä suurlähetystöä ja kaikkia, jotka työskentelevät siellä. Siunatkoon Jumala myös Yhdysvaltoja.”

Myös monet muut yhdysvaltalaiset ja israelilaiset viranomaiset puhuivat tilaisuudessa. Kristillisen ja juutalaisen yhteisön hengelliset johtajat siunasivat suurlähetystön.

Keskiviikkona 16. toukokuuta Jerusalemin kansainvälinen kristillinen suurlähetystö luovutti Koores-palkinnon Guatemalan presidentille Jimmy Moralesille kunnianosoituksena siitä, että hänen valtionsa tunnusti toisena Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirsi suurlähetystön pyhään kaupunkiin. Morales oli itse läsnä suurlähetystön avajaisissa Jerusalemissa. Myös Paraguay on ilmoittanut, että se siirtää suurlähetystönsä Jerusalemiin toukokuun loppuun mennessä.

ICEJ jakaa Koores-palkinnon erityisenä kunnianosoituksena sellaisille valtionpäämiehille, jotka tunnustavat Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtävät suurlähetystönsä sinne. Idea Koores-palkintoon on saatu British Museumissa olevasta Kooreksen sylinteristä, jossa on kirjoitus temppelin rakentamisesta. Koores oli Persian kuningas, joka antoi pakkosiirtolaisuudessa oleville juutalaisille luvan palata rakentamaan temppeliä Jerusalemiin (2. Aik. 36:22−23). ”Olemme innoissamme, että suurlähetystöt alkavat siirtyä takaisin Jerusalemiin Yhdysvaltojen ja Guatemalan näyttäessä esimerkkiä”, sanoi ICEJ:n presidentti Jürgen Bühler. ”On täysin soveliasta, että annamme tällaisen kunnianosoituksen niiden maiden johtajille, jotka ovat osoittaneet rohkeutensa ja moraalisen johtajuutensa toteuttamalla tämän historiallisen paluun Jerusalemiin, Israelin pääkaupunkiin.”

Koores-palkinto luovutetaan lähitulevaisuudessa myös presidentti Donald Trumpille.