Menu
 

Palestiinalaiset työskentelevät mieluummin israelilaisissa yrityksissä

     2016 | uutiset

Jos Israelin juutalaiset niin verenhimoisesti vihaisivat arabeja, niin miksi palestiinalaisarabit työskentelevät mieluummin israelilaisissa yrityksissä? Palestiinan TV käsitteli asiaa ohjelmasarjassaan, jossa haastateltiin palestiinalaisia työntekijöitä. Workers' Affairs -niminen ohjelmasarja oli Palestiinan Media Watchin kääntämä.

Useista palestiinalaisten työntekijöiden haastatteluista ilmeni, että arabien työolosuhteet ja palkkataso ovat israelilaisten työnantajien leivissä huomattavasti paremmat kuin jos he työskentelisivät palestiinalaisten työnantajien alaisuudessa. Hebronissa työskentelevä Qassem Abu Hadwan sanoo, että palestiinalaisten yritysten, tehtaiden ja niiden omistajien valvonnan puute sekä työntekijöiden hyväksikäyttö ovat tekijöitä, jotka pakottavat ihmisiä
työskentelemään Israelissa ja rakentamaan elämäänsä siellä. Hän sanoo, että työntekijöiden on mentävä Israeliin, sillä kukaan Palestiinassa ei maksa sitä, mitä heidän kuuluisi saada tekemästään työstä.

Palestiinalaishallinnon tilastokeskuksen antamien tilastotietojen mukaan keskimääräinen, päivittäinen palkka Länsirannan työntekijöillä oli noin 94 sekeliä ja Gazan alueella noin 62 sekeliä, kun taas Israelissa palestiinalaisten työntekijöiden keskimääräinen palkka oli noin 199 sekeliä.

Israelin arabi, asianajaja Khaled Dukhi kertoo, että naispuolisten palestiinalaistyöntekijöiden kohdalla tilanne on vielä huonompi, koska he joutuvat maksamaan kohtuuttomia maksuja
"välikäsille."

Dukhi huomauttaa, että käytännössä palestiinalainen työnantaja ottaa 50, 60 ja jopa 70 prosenttia naisen palkasta. Välikäsi varastaa siis kaksi kolmasosaa hänen palkastaan.

Tällä hetkellä noin 120 000 palestiinalaista arabia työskentelee laillisesti Israelissa ja juutalaisten siirtokunnissa. Tämän lisäksi tuhannet hakevat työlupia tai yrittävät tulla vihreän linjan läpilaittomasti. On vaikea kuvitella, miten itsenäinen palestiinalaisvaltio selviäisi taloudellisesti, kun sen työvoimasta vain niin pieni osa haluaa työskennellä siellä.

Lähde: Israel Today