Menu
 

Rauhanopetus israelilaisissa ja palestiinalaisissa kouluissa

     2016 | uutiset

Rauhanopetus israelilaisissa ja palestiinalaisissa kouluissa


Kahdessa viimeaikaisessa tutkimuksessa on saatu selville, että israelilaisten koulujen opetussuunnitelmissa painotetaan merkittävästi rauhan edistämistä juutalaisten ja arabien välillä. Palestiinalaisalueiden koulujen opetussuunnitelmissa asia on päinvastainen, ja he vahingoittavat siten solmittuja rauhansopimuksia.

Molemmat tutkimukset olivat IMPACT-SE -organisaation tekemiä. Organisaatio valvoo ja analysoi kouluopetusta ympäri maailmaa, jotta kansainvälisiä rauhan ja hyväksynnän standardeja noudatetaan.

Viimeisimmässä raportissa analysoitiin 123 israelilaista yläaste- ja lukioikäisten koulukirjaa. Israelilaisille lapsille opetetaan, että rauha on lopullinen päämäärä ja sitä kuvaillaan äärimmäisen toivottavana sekä saavutettavana asiana. Sotaa puolestaan kuvaillaan negatiivisena asiana, vaikka se joskus on vääjäämätöntä.

Lisäksi israelilaisissa koulukirjoissa tunnustetaan avoimesti, että Palestiinan kansanliikkeen olemassaoloon sekä Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin liittyviin tapahtumiin suhtaudutaan puolueettomasti ja tasapainoisesti.

Tämän vastakohtana 78 palestiinalaisesta ala- ja yläasteen koulukirjasta paljastui, että sanaa ”rauha” ei mainita kirjoissa ollenkaan. Myöskään Israelin valtiota, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, ei mainita missään maantieteellisissä kartoissa. Sen sijaan koulukirjat opettavat palestiinalaisille nuorille lausuntoja, runoja ja ohjeita, jotka ihannoivat jihadia (pyhä sota) ja rohkaisevat heitä siihen.

Lähde: Israel Today 26.9.2016