Menu
 

Rautakupoli suojelee israelilaisia raketeilta

     16.5.2019 | uutiset

Israelin ohjuspuolustusjärjestelmä Rautakupoli on vuodesta 2011 lähtien torjunut jo lähes 2 000 rakettia, joita on ammuttu Gazasta, Libanonista ja Syyriasta. Tähän mennessä Rautakupoli on neutralisoinut yli 80 % niistä raketeista, jotka olisivat osuneet asutusalueille.

Rautakupoli pystyy havaitsemaan raketit 70 kilometrin säteellä. Järjestelmä laskee raketin lentoradasta, osuuko se todennäköisemmin asutusalueelle vai asumattomalle seudulle ja sotilaat joutuvat sekunnin murto-osassa päättämään aktivoivatko he ohjuspuolustusjärjestelmän.

Rautakupolin käyttäjä Elisha kertoi, kuinka järjestelmä suojeli israelilaisia viimeisimmän rakettihyökkäyksen aikana: ”Ne ovat äärimmäisen intensiivisiä hetkiä, kun meidän pitää päättää, ammummeko raketin alas vai ei”, Elisha selitti. ”Kun raketteja saapuu samanaikaisesti useita, on päätettävä salamannopeasti, mitkä niistä tuhotaan. Jos tuhlaamme omia rakettejamme arvaamattomiin raketteihin, emme välttämättä pysty tuhoamaan niitä, jotka ovat matkalla asutuskeskuksiin.”

Koska raketin uudelleen lataaminen kestää useita minuutteja, on myös sotilaiden vaisto hyvin tärkeässä roolissa. Hamas ampuu mahdollisimman monta rakettia kerralla, koska se on vuosien varrella oppinut, että Rautakupolin on vaikeampi tehdä laskelmia, kun raketteja saapuu samalta suunnalta useita. Harkinta on tarpeen myös sen vuoksi, että yhden raketin laukaiseminen maksaa noin 130 000 euroa. Viimeisimmän rakettihyökkäyksen aikana Israeliin ammuttiin 690 rakettia ja näistä 240 tuhottiin Rautakupolin avulla.

Lähde: Israel Today 6.5.2019 ja Israel Defence Forces (@IDF) Twitter