Menu
 

Täyttynyt ja täyttymystä odottava profetia

     20.9.2018 | uutiset

Mojmir Kallus
ICEJ:n kansainvälisten suhteiden johtaja

Meidät on kristittyinä kutsuttu olemaan profeetallinen yhteisö. Jeesus opetti meitä rukoilemaan “Tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa” (Matt. 6:10). Meidän tulisi rukoilla, että olisimme profeetallinen, suuren uskon kansa, jotta voisimme todistaa sen, mitä Jumala on julistanut ja kutsua Hänen lupauksensa esille, ennenkuin ne voidaan edes nähdä.

Lehtimajanjuhla puhuttelee meitä nykyaikana historiallisesti ja profeetallisesti. Historiallisesti tämä juhla muistuttaa meitä israelilaisista, jotka asuivat autiomaassa hatarissa majoissa tai teltoissa. Silti Jumala ilmaisi heille läsnäolonsa Henkensä kautta päiväsaikaan pilvipatsaassa ja yöaikaan tulipatsaassa, kun Hän vapautti heidät Egyptin orjuudesta kohti Luvattua maata. Profeetallisesti juhlat kutsuvat meitä odottamaan uskossa uuden Jerusalemin ilmestymistä. Hepr. 11:10 sanoo, että sillä hän odotti sitä kaupunkia, jolla on perustukset ja jonka rakentaja ja luoja on Jumala.” Nykyaikana juhlat muistuttavat meitä elämästämme maallisessa kehossamme, joka on hatara, väliaikainen astia, mutta Hän on kuitenkin kanssamme ja pitää meistä huolen.

Lehtimajanjuhla on ainoa juhla, jossa Jumala antaa ihmisille käskyn iloita! Se on profeetallinen juhla, johon myös pakanoiden (ei-juutalaisten) odotetaan osallistuvan. ICEJ:n järjestämä lehtimajanjuhla on kuin jokavuotinen kenraaliharjoitus, joka muistuttaa meitä pitämään katseemme tulevassa, Sakarjan kirjan 14:16 paljastamassa profeetallisessa ajassa; ”Mutta kaikki niiden pakanakansain tähteet, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, käyvät vuosi vuodelta sinne ylös kumartaen rukoilemaan kuningasta, Herraa Sebaotia, ja viettämään lehtimajanjuhlaa”.

Ennalleen asetettu Israel ja Jerusalem on ihme, jonka näemme uskon silmin, ja se todistaa meille, että Jumala pitää lupauksensa. Sakarja 8:20−22 selittää; ”Näin sanoo Herra Sebaot: Vielä tulee kansoja, monien kaupunkien asukkaita, ja toisen asukkaat menevät toiseen ja sanovat: 'Lähtekäämme, käykäämme etsimään Herran mielisuosiota, etsimään Herraa Sebaotia'. - 'Minäkin lähden.' Ja monet kansat, väkevät pakanakansat, tulevat Jerusalemiin etsimään Herraa Sebaotia, etsimään Herran mielisuosiota.

Kun me kristityt tulemme Jerusalemiin viettämään lehtimajanjuhlaa, voimme uskossa odottaa Jumalan kohtaavan ja kuulevan meitä ja vastaavan rukouksiimme. Myös jos joku muukalainen, joka ei ole sinun kansaasi Israelia, tulee kaukaisesta maasta sinun suuren nimesi, väkevän kätesi ja ojennetun käsivartesi tähden - jos hän tulee ja rukoilee kääntyneenä tähän temppeliin päin, niin kuule taivaasta, asuinpaikastasi, häntä ja tee kaikki, mitä muukalainen sinulta rukoilee, että kaikki maan kansat tuntisivat sinun nimesi ja pelkäisivät sinua, samoin kuin sinun kansasi Israel, ja tulisivat tietämään, että sinä olet ottanut nimiisi tämän temppelin, jonka minä olen rakentanut” (2. Aik. 6:32-33).

Kun vietämme lehtimajanjuhlaa, liitymme Heprealaiskirjeen 11. luvun uskon sankareihin, odottaen innokkaina Taivaallista Kaupunkia, missä Jumala asuu kansansa kanssa Uudessa Jerusalemissa. ”Ja pyhän kaupungin, uuden Jerusalemin, minä näin laskeutuvan alas taivaasta Jumalan tyköä, valmistettuna niinkuin morsian, miehellensä kaunistettu. Ja minä kuulin suuren äänen valtaistuimelta sanovan: "Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! Ja hän on asuva heidän keskellänsä, ja he ovat hänen kansansa, ja Jumala itse on oleva heidän kanssaan, heidän Jumalansa; ja hän on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta eikä parkua eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt (Ilm. 21:2−4).

Meillä on etuoikeus elää historiallisessa ajanjaksossa, jossa Jumala täyttää Jerusalemia ja Israelia koskevat lupauksensa ja profetiansa. Meitä rohkaistaan tekemään Hänen kanssaan yhteistyötä tulemalla Jerusalemiin, viettämään iloisesti lehtimajanjuhlaa ja rukoilemaan Hänen kaupungissaan. Riemuitsemme siitä, että kaikista Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta lunastamista kristittyjen sukupolvista, me saamme olla juuri se sukupolvi, joka elää tässä ajanjaksossa. Meitä rohkaistaan odottamaan Jeesuksen paluuta, Uuden Jerusalemin ilmestymistä ja sitä, että Jumala asuu ihmisten keskellä.

Kun näemme Jumalan antamien profetioiden täyttyvän, voimme olla varmoja Hänen uskollisuudestaan. Hän yksin on uskollinen ja luotettava. Hän yksin on liittonsa pitävä Jumala. Hän yksin on kaikkivoipa täyttämään Sanassaan antamat lupaukset koskien Jerusalemia, Israelia ja meitä kaikkia, jotka olemme Hänen lapsiaan.

Iloitkaamme siitä, että saamme ylistää Herraa Jerusalemissa! (Ps. 122)