Menu
 

Varpu Haavisto

ICEJ:n Suomen osaston hallituksen jäsen ja erityisavustaja, musiikin maisteri

(Kuva: Heikki Tuuli)

Vuonna 2002 toisen intifadan (palestiinalaisten kansannousun) käydessä kiivaimmillaan Varpu Haavisto havahtui suomalaisten tiedotusvälineiden selkeään vinoutumiseen Lähi-idän ja Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin uutisoinnissa. Otettuaan yhteyttä useisiin mediakriittisiin kansainvälisiin järjestöihin, hän aloitti kansainvälisen Take a Pen -järjestön suomenkielisen toiminnan koordinaattorina. Järjestö tarkkailee kriittisesti ammatillisen median Lähi-idän kriisiä koskevaa uutisointia ja pyrkii oikaisemaan valtamediaa esittämällä perusteltua kritiikkiä suoraan toimituksiin ja julkaisemalla mediakriittisiä artikkeleita. Se myös levittää tiedotusvälineiden pois jättämiä taustatietoja ja kannustaa lukijoita vaatimaan luotettavampaa tiedonvälitystä ammatilliselta medialta.

Varpu Haavisto on ollut mukana perustamassa Israel-tiedotukseen liittyvää muuta kansalaistoimintaa, mm. Israel-tieto -yhdistystä ja Hasbara-rengasta. Hän kokee mediakriittisen työn mitä suurimmassa määrin hengelliseksi tehtäväksi, koska pitkin historiaa antisemitistiset väkivallanteot ovat aina alkaneet valheellisen tiedon levittämisestä. Kristittyjen vaikeneminen on sallinut valheiden kasvamisen ja muuttumisen asenteelliseksi vihaksi, joka on aina edeltänyt juutalaisvainoja.

Israel ja tiedotusvälineet, juutalaisen kansan historia ja Raamatun profetioiden täyttyminen Israelin historiassa ovat olleet hänen kiinnostuksensa kohteina pitkään. Hän on opettanut näistä aiheista seurakunnissa, nuortenilloissa, ICEJ:n tilaisuuksissa ja nuorille suunnatuissa viikonlopuissa. Hän on kirjoittanut arvostelun suomalaisten 8. luokan oppikirjojen Lähi-idän kriisiä käsittelevistä osioista ja häneltä on ilmestymässä yläaste- ja lukioikäisille tarkoitettu Israelin historia pähkinänkuoressa.

Hän on Kangasalan helluntaiseurakunnan jäsen ja koulutukseltaan musiikin maisteri. Yhdessä Päivi ja Milto Markon ja tyttärensä Iiriksen kanssa hän muodostaa yhtyeen, joka soittaa klezmer-musiikkia ja israelilaisia sävelmiä.

Varpu vierailee seuraavissa seurakunnissa:

2017

LOKAKUU

  • la 21.10. klo 16.00 Kanervatalo, Leinikkitie 1, Joensuu