Menu
 

Väite ja vastaus 2

     2017 | faq
VÄITE: "Kirkon ulkomaanavun EAPPI-ihmisoikeustarkkailijat kertovat silminnäkijätodistuksia siitä, että israelilaiset sortavat julmasti palestiinalaisia. Nämä ihmiset ovat nähneet omin silmin, mitä siellä tapahtuu, eivät kai he kaikki voi olla väärässä?"

VASTAUS: Mediakritiikin haasteeksi on ilmaantunut viime vuosina uusi ilmiö, Kirkon ulkomaanavun EAPPI-vapaaehtoiset. Heidät viedään ensin kuukauden koulutukseen Ruotsiin ja sieltä muutamaksi kuukaudeksi ihmisoikeustarkkailijoiksi palestiinalaisalueille. Suomeen palattuaan heidät sitoutetaan EAPPI:n poliittiseen vaikuttamistoimintaan, jonka tarkoitus on ”vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja Lähi-itää koskevaan ulkopolitiikkaan sekä Suomessa että EU-tasolla” (suora lainaus EAPPI:n sivuilta). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että heidät velvoitetaan kirjoittamaan tietty vähimmäismäärä ”silminnäkijäraportteja” ja/tai esiintymään/järjestämään kirkon tms tilaisuuksissa.

Yksi hyvin keskeinen ongelma EAPPI-raporteissa on se, että ”silminnäkijäkertomukseksi” kutsutaan tarinoita, jotka on todellisuudessa kuultu palestiinalaisisänniltä. Vapaaehtoisia ei sido ammattijournalistin koulutus ja etiikka, johon kuuluu se, että silminnäkijäkertomukseksi saa kutsua vain todella itse nähtyjä tilanteita ja että konfliktialueilla konfliktin osapuolilta kuullut tarinat pitää tarkistaa ennen kuin niitä levitetään tosina. Erityisesti tämä olisi tärkeää juuri tämän konfliktin kohdalla, missä maailman mielipide on otettu taistelukentäksi jo 60-luvulta lähtien. Muuten on vaarana, että ihmisoikeustarkkailijoiksi itseään luulevat vapaaehtoiset valjastetaan toisen osapuolen propagandan levittäjiksi.

Toinen ongelma on se, että vapaaehtoiset kuulevat vain konfliktin toista osapuolta. Tämä johtaa siihen, että heidän raporttinsa ovat hyvin mustavalkoisia, ja erityisesti Länsirannalla asuvat juutalaiset ja israelilaiset sotilaat esitetään niissä pelkästään mustin värein. Kirkon ulkomaanavulle on tarjottu apua, että vapaaehtoiset vietäisiin edes päiväksi tapaamaan näitä ihmisiä, joista heidän kertomuksissaan annetaan sataprosenttisesti negatiivinen kuva, kysymään avoimesti ja avoimella mielellä, mikä heidän näkemyksensä tilanteesta on. Heille on tarjottu apua kontaktien luomisessa, jotta israelilaiset henkilöt ja juutalaiset järjestöt, joita he tapaisivat, edustaisivat todellakin konfliktin toista osapuolta eivätkä niitä marginaalisia israelilaisia järjestöjä, jotka pelkästään pönkittävät vapaaehtoisten mustavalkoista kuvaa tilanteesta. Tähän mennessä korjausta ei näytä tulleen tilanteeseen.

Kolmas ongelma EAPPI-vapaaehtoisten raporteissa on se, että niissä palestiinalaiset ovat aina poikkeuksetta viattomia uhreja. Palestiinalaisten harjoittama terrori ja terroriin kiihotus ei näy niissä missään. Näin olennaisen asian täydellinen poisjättäminen tämän konfliktin käsittelyssä lähentelee valehtelua samassa mielessä kuin oikeudessa olennaisen tiedon pimittävä todistaja tekee rikoksen antamaansa valaehtoista lupausta vastaan, joka velvoittaa häntä “kertomaan koko totuuden siitä mitään vähentämättä tai siihen mitään lisäämättä”. Pieni lapsikin ymmärtää, mikä on olennaista tietoa, ja tietää valehtelevansa, jos menee kantelemaan, että kaveri otti lapion eikä kerro, että itse käytti lapiota kaverin hakkaamiseen.

Tässä linkissä löytyy luettelo palestiinalaisten terrori-iskujen israelilaisista uhreista 2000-luvulla. Henkilön nimeä klikkaamalla saa esiin koko tarinan. Pelkkä vilkaisu luetteloon kertoo ongelman laajuudesta. Sen lisäksi palestiinalaisjohtajat promotoivat terroria israelilaisia siviilejä vastaan ja tämä opetetaan palestiinalaislapsille jo hyvin varhain. Terroriin kiihottamisesta ja lapsille suunnatusta terrori- ja väkivaltaopetuksesta löytyy alkuperäisiä palestiinalaislähteitä englanniksi käännettyinä esimerkiksi täältä
Middle East Media Research Institute www.memri.org

MEMRI TV www.memritv.org

Palestine Media Watch www.palwatch.org

Monet lehdet ottavat mielellään näitä raportteja ja antavat niille huomattavasti tilaa sivuillaan. Vapaaehtoisia on tällä hetkellä jo noin 80 Suomessa, joten heidän levittämänsä tieto todellakin on muuttamassa asenneilmapiiriä Israel-vastaiseksi Suomessa. Kesän 2014 Gazan konfliktin aikana aktiivisimmin Israel-vastaisia mielenosoituksia ovatkin Suomessa järjestäneet EAPPI-vapaaehtoiset yhdessä äärivasemmistonuorten kanssa.