Menu
 

Väite ja vastaus 3

     2017 | faq
VÄITE: "Israel saartaa Gazaa epäinhimillisesti. Gaza on suuri avovankila."

VASTAUS: Israelin saarto koskettaa vain rajoitettuja tuotteita.[1] Rajoitukset koskevat aseita ja materiaaleja, jotka voivat päätyä terroritarkoituksiin. Näiden joukossa on myös rakennusmateriaaleja, joita saa viedä luvallisesti tietyin ehdoin. Ehtoina on, että rakennusprojekti on palestiinalaishallinnon auktorisoima ja että kansainväliset järjestöt monitoroivat sen toteutumista. Huolimatta näistä rajoituksista Hamasin on onnistunut viimeisen 12 vuoden aikana rakentaa tunneliverkosto, johon rakennusmateriaalia on kulunut valtavia määriä ja jonka ainoa tarkoitus on hyökkääminen ja kidnappaukset Israelin puolelle.

Yhden tunnelin rakentamiseen on tarvittu noin 350 rekkalastillista rakennusmateriaalia. Yhden tunnelin hinta on arviolta yli 2 miljoonaa euroa. Samaan aikaan Hamas ja länsimaiset Gaza-aktivistit ovat pitäneet suurta ääntä rakennusmateriaalien puutteesta Gazassa. Käytetyllä materiaalilla olisi Gazaan voitu rakentaa noin 20 klinikkaa, 20 koulua ja kymmeniä asuntoja. Iso kysymys on, kuinka palestiinalaishallinto ja kansainväliset järjestöt ovat hoitaneet rakennusprojektien monitoroinnin, kun tämä on ollut mahdollista? Ovatko ne tällä tavalla tukeneet Hamasin terroriprojekteja?

Kesän kriisin aikana Israelista Gazaan vietiin 1491 rekkalastillista ruokaa, 220 rekallista humanitaarista apua ja 106 rekkalastillista sairaanhoitotarvikkeita. Sitä ennen vuoden 2014 aikana Israelista Gazaan meni 18 000 rekkalastillista mukanaan 228 000 tonnia tavaraa. Joukossa oli myös rakennusmateriaalia: 4680 rekkaa vei 181 000 tonnia sementtiä, puuta, soraa, rautaa yms. Keren Shalomin rajanylityspaikan kautta Gazaan. Näiden lisäksi Israel tuottaa Gazaan vuosittain 10 miljoonaa kuutiometriä vettä ja yli puolet sen käyttämästä sähköstä.

Tämän vuoden alkukuukausien aikana n. 60 000 ihmistä pääsi Israeliin Gazasta. Monet näistä tulivat saamaan sairaanhoitoa Israelissa, osa näistä oli lapsia, jotka pääsivät ilmaiseen sydänleikkaukseen israelilaisten lääkärien Save a Child's Heart -ohjelmassa. Tässä ohjelmassa sydänleikkauksen on saanut jo noin 2000 palestiinalaislasta, ja ohjelma tarjoaa myös ilmaista koulutusta palestiinalaisille lääkäreille[2]. Ohjelmassa oli hoidossa gazalaisia lapsia kesänkin konfliktin aikana.


[1]Vuonna 2012 päivitetty lista rajoitetuista tuotteista: http://www.cogat.idf.il/Sip_Storage/FILES/8/3558.pdf

Lisää tietoa rajoituksista: http://www.mfa.gov.il/mfa/foreignpolicy/peace/humanitarian/pages/lists_controlled_entry_items_4-jul-2010.aspx

[2] https://www.youtube.com/watch?list=UUt6Fq64J2rTswe4uhZtxNtg&v=vFLRgYURoqs

Ohjelmasta lisää: http://www.saveachildsheart.org/israel/