Menu
 

Vastauksia Israelia koskeviin väittämiin

Lue lisää klikkaamalla logoa tai otsikkoa.

2017 | faq

Väite ja vastaus 15

VÄITE: "Israelin vastainen boikottikampanja (BDS) ajaa väkivallattomasti oikeudenmukaista rauhaa Israelin ja palestiinalaisten välille."

VASTAUS: BDS-liikkeen takana on islamilaisten terrorijärjestöjen kattojärjestö, joka pitää palestiinalaishallintoakin liian maltillisena. Sen tavoite on Israelin tuhoaminen ja sen korvaaminen islamilaisella arabimaalla, jossa juutalaiset joutuisivat vähemmistöksi.

2017 | faq

Väite ja vastaus 14

VÄITE: "Israel ryöstää palestiinalaisilta vettä."

VASTAUS: Israelin tai Länsirannan juutalaisasutusten syyttäminen palestiinalaisten vesiongelmista on palestiinalaishallinnon laiminlyöntien ja huonon hallinnon vastuun siirtämistä väärälle kohteelle.
2017 | faq

Väite ja vastaus 13

VÄITE: "14-vuotiaan palestiinalaistytön Ahed Tamimin videotkin todistavat, kuinka julmasti israelilaissotilaat kohtelevat lapsia Länsirannalla. Viimeisimmän, sosiaalisessa mediassa leviävällä videon kuvissa näkyy, kuinka aseistettu israelilaissotilas ottaa kiinni Ahedin 12-vuotiaan pikkuveljen ja vapauttaa hänet vasta, kun Ahed ja kylän muut naiset käyvät hänen kimppuunsa." 

VASTAUS: Kyseessä on propagandan tuottaminen, joka perustuu tarkoin harkittuun menetelmään. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime viikkoina Nabi Salehin kylässä asuvan 14-vuotiaan palestiinalaistyttö-aktivistin Ahed Tamimin video siitä, kuinka hän taistelee israelilaissotilaan kanssa ja vapauttaa 12-vuotiaan pikkuveljensä. Ahed Tamimin videot ovat osa propagandasotaa, jota Israelin ympärillä käydään.
2017 | faq

Väite ja vastaus 12

VÄITE: "Natsit eivät aikoneet murhata juutalaisia. Väite holokaustista on juutalaisten propagandaa, jolla he saivat maailman sympatiat ja tuen juutalaisvaltion muodostamiselle." 

VASTAUS: Natsien aikeesta tuhota koko Euroopan juutalaiset on paljon materiaalia. Natsijohtajat antoivat suoria lausuntoja asiasta jopa julkisesti. Suoria kuvauksia päättäväisestä ja tavoitteellisesta toiminnasta löytyy myös natsien päiväkirjoista, raporteista, käskyistä ja todistajalausunnoista.
2017 | faq

Väite ja vastaus 11

VÄITE: "Holokaustin uhriluku (n.6miljoonaa juutalaista) on liioiteltu. Punaisen ristin raportit osoittavat, että keskitysleirien uhreja oli noin 300 000." 

VASTAUS: Holokaustin uhriluku on tutkittu huolellisesti ja monia lähteitä (todistajalausuntoja, natsien tilastoja, väestötilastoja) vertailemalla. Natsit valmistelivat Punaisen ristin vierailut leireillä lavastamalla huolellisesti näytettävät kohteet. Punainen risti ei vieraillut ollenkaan todellisissa kuolemantehtaissa.
2017 | faq

Väite ja vastaus 10

VÄITE: "Vaikka Israel veti joukkonsa Gazasta 2005, kansainvälisen humanitaarisen oikeuden näkökulmasta Israel miehittää yhä Gazaakin, sillä Israel käytännössä hallitsee täysin Gazan rajoja sekä meri- ja ilmatilaa." 

VASTAUS: Gazan pitäminen miehitettynä alueena huolimatta Israelin joukkojen vetäytymisestä vuonna 2005 on erittäin ongelmallista kansainvälisen lain uudelleentulkintaa.
2017 | faq

Väite ja vastaus 9

VÄITE: ”Tärkeimmät kansainvälisen oikeuden auktoriteetit – Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea, Kansainvälinen tuomioistuin ja Kansainvälinen rikostuomioistuin – ovat tuominneet Israelin miehityksen palestiinalaisalueilla laittomana.” 

VASTAUS: Punaisen Ristin Kansainvälinen komitea (ICRC), Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) ja Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) eivät ole tuominneet Israelin miehitystä laittomaksi.
2017 | faq

Väite ja vastaus 8

VÄITE: ”Ruotsin uusi hallitus on ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan valtion. Suomenkin pitäisi harkita samaa askelta, koska se on oikeudenmukaista ja edistää rauhaa Lähi-idässä.” 

VASTAUS: Palestiinan valtion tunnustaminen on täysin vastoin Oslon rauhanprosessin periaatteita, joihin palestiinalaisetkin ovat sitoutuneet. Se perustuu myös karkealle virhearviolle siitä, mitä Lähi-idässä kokonaisuudessaan on tapahtumassa.
2017 | faq

Väite ja vastaus 7

VÄITE: "Palestiinalaiset ovat muinaisten kanaanilaisten kansojen tai filistealaisten jälkeläisiä, ja heillä on muista Lähi-idän arabikansoista erillinen kansallinen identiteetti. He ovat kansa ilman maata." 

VASTAUS: Nykyiset palestiinalaiset ovat Palestiinan mandaatin alueella asuneita arabeja tai heidän jälkeläisiään, jotka eivät etnisesti, kielellisesti, uskonnoltaan tai kulttuuriltaan eroa ympärillä asuvista arabeista. Arabisuvut ovat levinneet pitkin Lähi-itää, ja monilla palestiinalaisilla on jordanialaisia, syyrialaisia tai egyptiläisiä lähisukulaisia.
2017 | faq

Väite ja vastaus 6

VÄITE: "Koko Lähi-idän kriisin perussyy on se, että juutalaiset tulivat yhtäkkiä 2000 vuoden jälkeen vaatimaan palestiinalaisten alueita vanhojen uskonnollisten tekstien perusteella. Kyllä me suomalaisetkin tappelisimme, jos tänne ilmestyisi joku muinainen kansa vaatimaan maamme jakamista." 

VASTAUS: Juutalaisasutus ei katkennut missään vaiheessa alueella.
2017 | faq

Väite ja vastaus 5

VÄITE: "Israelin armeijan tiedusteluyksikön reserviläisetkin ovat sitä mieltä, että Israel sortaa palestiinalaisia – tämän he toivat esiin perjantaina 12.9.2014 eurooppalaisille tiedotusvälineille lähettämässään kirjeessä. Eikö tämä todista asian olevan niin?" 

VASTAUS: Kirje sisältää enemmän poliittisia kannanottoja ja epämääräisiä syytöksiä kuin konkreettisia epäkohtia. Eliittiyksikön jäsenet laativat heti kirjeen julkaisun jälkeen vastineen, joka keräsi nopeasti viisinkertaisen määrän allekirjoituksia.
2017 | faq

Väite ja vastaus 4

VÄITE: "Israelin laiton miehitys Gazassa on syynä Hamasin sotaan Israelia vastaan."

VASTAUS: Israel ei miehitä Gazaa vaan luovutti sen vuonna 2005 kokonaan palestiinalaisille. Hamasin tavoite on Israelin tuhoaminen ja islamin lipun kohottaminen koko alueen ylle.
2017 | faq

Väite ja vastaus 3

VÄITE: "Israel saartaa Gazaa epäinhimillisesti. Gaza on suuri avovankila."

VASTAUS: Israelin saarto koskettaa vain aseita ja materiaaleja, jotka voivat päätyä terroritarkoituksiin.
2017 | faq

Väite ja vastaus 2

VÄITE: "Kirkon ulkomaanavun EAPPI-ihmisoikeustarkkailijat kertovat silminnäkijätodistuksia siitä, että israelilaiset sortavat julmasti palestiinalaisia. Nämä ihmiset ovat nähneet omin silmin, mitä siellä tapahtuu, eivät kai he kaikki voi olla väärässä?"

VASTAUS: EAPPI-tarkkailijat eivät yleensä ole silminnähneet tarinoita, joita he kertovat, vaan kuulleet ne palestiinalaisilta isänniltään. Tämän ansiosta heistä tulee helposti toisen osapuolen propagandan levittäjiä.
2017 | faq

Väite ja vastaus 1

VÄITE: "Arabien toiveet jätettiin huomiotta, kun länsimaat jakoivat Lähi-idän ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Länsimaat olivat puolueellisia juutalaisia kohtaan, ja tästä syystä arabien katkeruus on oikeutettua."

VASTAUS: Arabien toiveet otettiin hyvin huomioon 1. maailmansodan jälkeisissä jaoissa.